Certificaat van deelname aan het NK legpuzzelen

Geschiedenis

OVLK

Het NK legpuzzelen heette eerst OVLK, oftewel Open Veense Legpuzzel Kampioenschappen. Het evenement is als geintje aan de bar ontstaan. De eerste puzzelkampioenschappen vonden plaats in 2011 in Roelofarendsveen. Het eerste jaar met 20 teams en daarna ieder jaar gegroeid tot uiteindelijk 75 teams. Zeker in het begin was het nog een zoektocht hoe je dit evenement moest organiseren en haalden we allerlei 'grapjes' uit als het weghalen van de deksel, verplicht wisselen van stoel en zelfs puzzelen bij kaarslicht! Al gauw bleek dat dit helemaal niet nodig was en dat de deelnemers hier helemaal niet op zaten te wachten. Een leuke entourage, gezellige muziek, wat te drinken en natuurlijk de puzzel is meer dan voldoende voor een geslaagde avond.

In 2016 heb ik contact gezocht met Jumbo, de maker en licentiehouder van de Jan van Haasteren puzzels. Al snel waren we er uit en hebben we samen in 2017 het eerste NK legpuzzelen georganiseerd. Ondergetekende mocht het organiseren en Jumbo faciliteerde.

 

NK Legpuzzelen 2017

Het eerste NK legpuzzelen! Met 75 teams / 300 deelnemers was de locatie tot het laatste gaatje bezet. De 'grootmeester' Jan van Haasteren was zelf aanwezig om de nieuwste puzzel (technische hoogstandjes) te onthullen. Speciaal voor de pers hebben we Jan als middelpunt genomen en de deelnemers er achter met allemaal een Jan van Haasteren sjaal. Uiteraard mocht sinterklaas niet ontbreken!  het team de "De Amsterdammertjes" waren de snelste en zijn er met de titel vandoor gegaan in een tijd van 01:29:30.

 

NK Legpuzzelen 2018

Voor de tweede editie is er voor een andere opzet gekozen. Door de vele aanmeldingen en interesse hebben we voor het eerst voorrondes gehouden. In totaal 6 voorrondes verdeeld over 4 locaties. Ook om uit te proberen of het concept ook werkt buiten Roelofarendsveen. Vijf van de zes voorrondes waren stijf uitverkocht, met in totaal bijna 1000 deelnemers. De beste 28 teams plaatsten zich voor de finale. De finale heeft plaats gevonden op zaterdag 24 maart 2018 in Roelofarendsveen. Ook deze avond was weer zeer bijzonder. Alle tekenaars van de studio van Haasteren waren aanwezig en Jan van Haasteren met Dick Heins hebben de nieuwste puzzel onthuld, de Bloemencorso. Deze is getekend door Dick Heins. Voor mij persoonlijk kon er geen mooiere titel zijn. De locatie was vroeger een bloemenveiling en tijdens het jaarlijkse dorpsfeest rijdt op 50 meter een hele mooie bloemencorso voorbij. De finale werd gewonnen door team SondervanderHam in een recordtijd van 01:08:35

 

NK Legpuzzelen 2019

Het animo voor het NK legpuzzelen was zo groot dat er dit jaar 12 voorrondes zijn georganiseerd met iets meer dan 2000 deelnemers. Bijna alle voorrondes waren uitverkocht en werden we verrast met heel veel media aandacht (krant - radio en TV). Omdat de finalisten nu uit het hele land kwamen, was de finale deze keer op een zondag en op een nieuwe locatie. In totaal 62 teams streden in de finale om het Nederlands Kampioenschap. Uiteraard werd vlak voor aanvang van de finale de nieuwe Jan van Haasteren puzzel onthult, met als titel "NK legpuzzelen". Het team Puzzelgekte 1 won de finale in een tijd van 58 minuten en 41 seconden. Bijzonder aan deze editie was dat er nu ook voldoende ruimte was voor supporters en Jan van Haasteren fans. De dag werd uiteindelijk door bijna 600 personen bezocht!

 

NK Legpuzzelen 2020

Aan het concept is niets veranderd, we ontvangen alleen maar positieve berichten! Voor dit jaar hebben zijn er drie extra voorrondes ingepland met in totaal bijna 2800 deelnemers. Alle voorrondes zijn helemaal uitverkocht en iedereen was klaar voor de finale totdat COVID-19 opdook.

Uiteindelijk hebben we de finale van 5 april moeten annuleren en werd deze in eerste instantie verschoven naar september. Ook deze kon geen doorgang vinden en besloten we om nog één poging te wagen op 11 april 2021. Helaas hadden we toen te maken met de derde golf en uiteindelijk hebben we met de finalisten een online evenement gehouden met een online quiz. Alle deelnemers kregen de nieuwste puzzel (ontbrekende stukje) opgestuurd. Uiteraard ingepakt en hebben we deze met z'n allen tegelijk uitgepakt.

NK Legpuzzelen 2021

Door Covid-19 is dit gehele seizoen niet doorgegaan. We hopen dat we volgend jaar weer een normaal NK legpuzzelen 2022 kunnen organiseren.