Certificaat van deelname aan het NK legpuzzelen

Geschiedenis

OVLK

Het NK legpuzzelen heette eerst OVLK, oftewel Open Veense Legpuzzel Kampioenschappen. Het evenement is als geintje aan de bar ontstaan. De eerste puzzelkampioenschappen vonden plaats in 2011 in Roelofarendsveen. Het eerste jaar met 20 teams en daarna ieder jaar gegroeid tot uiteindelijk 75 teams. Zeker in het begin was het nog een zoektocht hoe je dit evenement moest organiseren en haalden we allerlei 'grapjes' uit als het weghalen van de deksel, verplicht wisselen van stoel en zelfs puzzelen bij kaarslicht! Al gauw bleek dat dit helemaal niet nodig was en dat de deelnemers hier helemaal niet op zaten te wachten. Een leuke entourage, gezellige muziek, wat te drinken en natuurlijk de puzzel is meer dan voldoende voor een geslaagde avond.

In 2016 heb ik contact gezocht met Jumbo, de maker en licentiehouder van de Jan van Haasteren puzzels. Al snel waren we er uit en hebben we samen in 2017 het eerste NK legpuzzelen georganiseerd. Ondergetekende mocht het organiseren en Jumbo faciliteerde.

 

NK Legpuzzelen 2017

Het eerste NK legpuzzelen! Met 75 teams / 300 deelnemers was de locatie tot het laatste gaatje bezet. De 'grootmeester' Jan van Haasteren was zelf aanwezig om de nieuwste puzzel (technische hoogstandjes) te onthullen. Speciaal voor de pers hebben we Jan als middelpunt genomen en de deelnemers er achter met allemaal een Jan van Haasteren sjaal. Uiteraard mocht sinterklaas niet ontbreken!  het team de "De Amsterdammertjes" waren de snelste en zijn er met de titel vandoor gegaan in een tijd van 01:29:30.

 

NK Legpuzzelen 2018

Voor de tweede editie is er voor een andere opzet gekozen. Door de vele aanmeldingen en interesse hebben we voor het eerst voorrondes gehouden. In totaal 6 voorrondes verdeeld over 4 locaties. Ook om uit te proberen of het concept ook werkt buiten Roelofarendsveen. Vijf van de zes voorrondes waren stijf uitverkocht, met in totaal bijna 1000 deelnemers. De beste 28 teams plaatsten zich voor de finale. De finale heeft plaats gevonden op zaterdag 24 maart 2018 in Roelofarendsveen. Ook deze avond was weer zeer bijzonder. Alle tekenaars van de studio van Haasteren waren aanwezig en Jan van Haasteren met Dick Heins hebben de nieuwste puzzel onthuld, de Bloemencorso. Deze is getekend door Dick Heins. Voor mij persoonlijk kon er geen mooiere titel zijn. De locatie was vroeger een bloemenveiling en tijdens het jaarlijkse dorpsfeest rijdt op 50 meter een hele mooie bloemencorso voorbij. De finale werd gewonnen door team SondervanderHam in een recordtijd van 01:08:35

 

NK Legpuzzelen 2019

Het animo voor het NK legpuzzelen was zo groot dat er dit jaar 12 voorrondes zijn georganiseerd met iets meer dan 2000 deelnemers. Bijna alle voorrondes waren uitverkocht en werden we verrast met heel veel media aandacht (krant - radio en TV). Omdat de finalisten nu uit het hele land kwamen, was de finale deze keer op een zondag en op een nieuwe locatie. In totaal 62 teams streden in de finale om het Nederlands Kampioenschap. Uiteraard werd vlak voor aanvang van de finale de nieuwe Jan van Haasteren puzzel onthult, met als titel "NK legpuzzelen". Het team Puzzelgekte 1 won de finale in een tijd van 58 minuten en 41 seconden.

Bijzonder aan deze editie was dat er nu ook voldoende ruimte was voor supporters en Jan van Haasteren fans. De dag werd uiteindelijk door bijna 600 personen bezocht!

NK Legpuzzelen 2020

Aan het concept is niets veranderd, we ontvangen alleen maar positieve berichten! Voor dit jaar hebben zijn er drie extra voorrondes ingepland met in totaal bijna 2800 deelnemers. Alle voorrondes zijn helemaal uitverkocht en iedereen was klaar voor de finale totdat COVID-19 opdook.

Uiteindelijk hebben we de finale van 5 april moeten annuleren en werd deze in eerste instantie verschoven naar september. Ook deze kon geen doorgang vinden en besloten we om nog één poging te wagen op 11 april 2021. Helaas hadden we toen te maken met de derde golf en uiteindelijk hebben we met de finalisten een online evenement gehouden met een online quiz. Alle deelnemers kregen de nieuwste puzzel (ontbrekende stukje) opgestuurd. Uiteraard ingepakt en hebben we deze met z'n allen tegelijk uitgepakt.

NK Legpuzzelen 2021

Door Covid-19 is dit gehele seizoen niet doorgegaan. We hopen dat we volgend jaar weer een normaal NK legpuzzelen 2022 kunnen organiseren.

NK Legpuzzelen 2022

Vol goede moed waren we begonnen met de voorrondes, maar helaas hebben we door Covid-19 een heel beperkt aantal voorrondes kunnen organiseren. Veel voorrondes hebben we moeten annuleren en uiteindelijk hebben we last minute nog 6 extra voorrondes ingelast. Uiteindelijk heeft de finale in juni plaats gevonden.

NK legpuzzelen 2023

Gelukkig dit jaar weer een volledig programma met 14 voorrondes en 2800 deelnemers. De finale was dit jaar in mei. tegelijk met het jubileum van de Jan van Haasteren studio. Ter ere hiervan werd naast de finale puzzel ook de XXXL puzzel onthuld.

De Puzzelpoezen gingen er voor de tweede keer vandoor met de beker. Zij wisten de finalepuzzel te maken in 50 minuten en 1 seconde.

De Jan van Haasteren fan dag was uitgebreid met nog meer leuke activiteiten en Jan, Dick en Rob waren aanwezig om hun tekenkunsten te vertonen.

NK legpuzzelen 2024

Voor het seizoen 2023 - 2024 zijn er 15 voorrondes georganiseerd met 3008 deelnemers. Een record!

De finale vond plaats op zondag 7 april en in een uitverkochte zaal zagen de bezoekers een bijzonder spannende finale. De Puzzelpoezen zijn voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden, maar de concurrentie zit ze op de hielen. Het tweede team 'Jan, we hebben Haast!' eindigde maar 7 seconde later!

De zaterdag voor de finale hebben we voor het eerst het NK legpuzzelen georganiseerd voor Duo's en Solisten. We hadden al van vele een verzoek gehad om dit te organiseren en dat bleek ook wel bij het inschrijven. De 180 plaatsen waren binnen 20 minuten uitverkocht! Op één dag hebben we eerst drie voorrondes georganiseerd en aan het eind van de dag de finale. Het was een zeer intensieve dag, maar zeer geslaagd! Bij de solisten wist Rowan Versteege met de winst ervandoor te gaan. In 33 minuten en 25 seconde wist Rowan de 500 stukjes op de juiste plek te leggen. Bij de Duo's gin de winst naar het team 'Jan, we hebben ECHT Haast!'. In 1 uur en 156 minuten en 18 seconde wisten zij de Jan van Haasteren puzzel 'De Vrijgezel' in 1000 stukjes te maken.